Kush ishte heroi Perta Perla!?

Filed under: Personalitete |

Nga Halit Elshani

 

Në mramjën përkujtimore për njëvjetorin e vdekjës se vezprimtarit të LDK-ës Gani Azmit,në fjalën e rastit veprimtari kryetari i RKSH”Enver Hadri” të Kosovës,z. Riza Budakova,muerr për goje kët “heroin” qe u krijue nga lloqi i Ratishtit.Shumë kush at mbramje nuk e ka kuptue se pse dhe kush ishte ky farë Petra Përla!?Duke marrë fjalën,përshendeti familjën Azemi,Hadri,Gervalla,prof.Bashën dhe të pranishmit.Në këtë fjalë rasti tha:Gani Azemi tani I ndjer nuk ka qenë sllavëo komunist,as Stalinist.punën qe e ka bërë Gania e din oartia e vet.Nuk po e zgjati shumë,or me neve nuk ka bashkëveprue sa ka qenë Enveri gjellë,por pas vdekjës me familjën e tij ka bashkëpunue më familjën Hadri.Sa I përkëtë përmendorëve mund të bëhën,pa marrë parasyesh se kush çka ka bërë!Ka ndodhë n’anënë e Pejës,njeri Perta Perla nga Deqani ka vdekë në lloq dhe ia kan bërë përmendorën dhe e kanë shpallë heroj!

 

 

Riza Budakova,Publiku në pervjetorin e parë të vdekjës se Gani Azemit,Bruksel

Z.Daut edhe pse nuk ishe mramë në pervjetor,ti ishe atje sepse Riza e permendi rastin e Petra Perles ! Jo,jo tha Shabani nuk ia ka përmend emrin,une e kam të inqizuar? Bile ka thënë nga Peja.Jo i thash nga Deqani.Nderhyni vet Riza dhe po i drejtohët Shabanit,jo nga Peja por,nga komuna e Deqanit? Kështu filloj Dauti të përshkruën këtë rast:Monizmi kishte qellimët e veta meskine.ajo për afro peëdhjet vjet krijoj dhe ruejti herojt e vet duke u dhenë status special,buste,emra shkollash dhe rrugesh dhe benificione tjera familjës. “Heroj” Perta Përla nga Ratishti i Ultë i KK-Deçan, një natë dimri i pit siq thot populli dru ,udheton këmbë prej Deqanit në Ratishtë,nja 6-7 km. Kur arrijnë natën pas mes nate i lodhur duke bërë tetshe,terr futët në lloqin e e njohur të Ratishtit. Lloqi i Ratishtit është i njohur si lloq i gjallë përbind”sh për të cilin flitnin edhe shumë kalimtar e posaqerisht ata qe nuk e njifshin mirë rrugën!. Kështu Perla u fut në lloq të thellë deri në mesin e brezit,afro gjysë metra.Në përpjekjët për të dal,natë dimri,acar gjithnjë e më shumë,sidomos pasë gjyses se natës se janarit.Ai pasi nuk mund të dal dikur ka mengjezi lodhët,ngrihët i teri dhe ndrron jetë dhe kur zbardhë dita kalimtarët e gjejnë të ngrir dhe të vdekur! U benë ceremoni dhe u varros më nderime! Pas një kohe e shpallën Hero dhe ia ngritën përmendorën në fshatin Irzniq të komunës se Deçanit.Ky ishte një provokim i rradhës qe i bëhët kësaj populate? Në at kohë shkolla e Irzniqit ishte pa emer.Gjatë procedurës se emrimit të kesaj shkolle u prpozuën dy kandidat:Avni Rrustemi dhe Perta Përla.Më përkrahjën e shqiptarëve e posaqerisht e Sh.H tash Vokshi ia ngjitën emrin e tij edhe pse fshati ishte terësisht,pra më shumicë apsolute shqiptare.Fshatarët të pa knaqur,duke e dijtë edhe mënyrën e vdekjës,murrën një vendim sa të vështirë aq edhe kombetar.Kjo tokë,këta femijë nuk meritojnë të mësojnë në shkollë më emrin e Perta Perlës.dhe të vetdieshëm për pasojat vendosin dhe organizuën në mënyrë të msheft spektakulare dhe në vitin 1981, tre veta,atdhetar në krye më Isa Zhel Hasanaj nga Ratkoci i Gjakovës dhe e lidhin më zinxhir të kalit në qafë dhe e shkulin e qojnë në Loqin e Ratishtit,e gjuejnë aty ku edhe kishte vdekë nga ngricat. Përmendorja zhytët ndal nga dal! Pasi e kishin gjetë përmendorën e marrin e pastrojnë dhe e vejnë në të njatin vend ,në shkollën e Irzniqit.Por caktuën rojtar të përhershëm! Ai jo vëtëm qe u kthye por u sigurue nga sherbimi policor.Dhe sherbimi sekret serbosllav e zbulojnë dhe i burgosin:Isen vet tretin!Pra ranë në burg Isa ,Bajram Rizë Mehmetaj dhe Shaqë Mustafa nga Glloxhani lexhendar.Ne procedure gjyqesor në kushte tmerri u denuen prej shtatë vjetve e teposht.Jeta e tyre në burg rëndohej gjithnjë e më tepër pas Demostratave të njohura të vitit 1981.Qe të tre këta atdhetar pas vujtjës se denimit,në të vertet kishin fitue një falje,ikin dhe shkojnë në Zvicer dhe kerkojnë azil politik dhe Qeveria i mirkupton dhe ua jep Statusin politik të refuxhatit.Këta atdhetar pregaditën edhe bijt e vet për luftë dhe nga Zvicra shkuën sipas thirrjës se Atdheut në luftë dhe ju bashkangjitën ushtarëve të Ramush Haradinajt dhe ranë për të mos vdekur kurr duke mbrojtë Glloxhanin ,Prekazin e dytë.Pra Artan Isa Hasanaj,bshkë më Dritanin,djali i Shaqës.Këta djem,tash deshmor prehën në varrezat Perkujtimore në Glloxhanë.Fatkeqesisht ata nuk lanë pasardhës.

 

Bruksel,15 12.13 Halit Xhemë Elshani

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


1 + 6 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>